maandag 9 november 2020

Brits-Franse interventiemacht operationeel

3 november - De Brits-Franse Combined Joint Expeditionary Force (CJEF) met 10.000 militairen heeft nu de volledig operationele status bereikt. Deze week zullen parachutisten van het Franse 2e Regiment Etranger de Parachutistes (2 REP) en de Britse 2 PARA Battlegroup op de Vlakte van Salisbury samenkomen voor de oefening Wessex Storm om dit te vieren. De gezamenlijke interventiemacht, bestaand uit twee brigades, berust op een afspraak die gemaakt is in 2010 bij de zogenaamde Lancaster House Verdragen tussen beide landen. Naast de landmachtcomponent zijn er ook onderdelen van de luchtmacht (een wing) en de marine.
Een verklaring van het Britse ministerie van defensie wijst ook op de samenwerking op het gebied van kernwapens op basis van het gelijktijdige zogenaamde Teutates Verdrag (genoemd naar de Keltische oorlogsgod). Daaronder vallen de gezamenlijke nukleaire installatie in Valduc (ontwerp van kernkoppen en testen van materialen) en het ondersteunende gezamenlijke Technology Demonstration Centre in Aldermaston.
* CJEF operationeel verklaren na een periode van tien jaar (!) op dit moment is een signaal dat Europese militaire samenwerking ook na een Brexit doorgaat. 
Bronnen: Persbericht Britse ministerie van defensie, Forces Operations Blog (Nathan Gain), Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten