donderdag 19 november 2020

Een nieuwe Amerikaanse vloot in de Indische Oceaan? (UPDATE)

18 november -In de noordelijke Arabische Zee zijn vier marines (Australië, Japan, India en de VS) gisteren begonnen met de vierdaagse tweede fase van oefening Malabar. Deze informele, tegen de Chinese aanwezigheid in de Indische Oceaan gerichte alliantie staat bekend onder de naam 'Quad' (Quadrilateral Security Dialogue). De eerste fase van de oefening speelde zich van 3 tot 6 november af in de Baai van Bengalen. Daaraan deden vijf Indiase schepen mee, waaronder een onderzeeër, de VS-destroyer John McCain (DDG-56), het Australische fregat Ballarat (FFH-155) en de Japanse destroyer Ōnami (DD-111), maar geen vliegdekschepen.
De kern van deze 24ste editie - in 1992 is het begonnen als bilaterale van India en de VS - wordt nu gevormd door het eskader van het Indiase vliegdekschip Vikramaditya (uitgerust met MIG 29K gevechtsvliegtuigen en dat van het vliegdekschip Nimitz (CVN-68) van de US Navy met F-18s en E2C Hawkeye radarvliegtuigen.
NB Voor deze oefening heeft de Nimitz dus de Perzische Golf verlaten
Tegelijkertijd verschijnen in de Amerikaanse militaire pers verhalen over de mogelijkheid van een nieuwe (Eerste) vloot van de Navy op het kruispunt van de Indische Oceaan en de Pacific. Momenteel is de Zevende Vloot in Japan verantwoordelijk voor deze regio, af en toe ondersteund door de Derde Vloot uit San Diego. Het is de grootste van de Amerikaanse marine. De Eerste Vloot bestond eerder vanaf kort na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren zeventig. Over de lokatie wordt gespekuleerd. Singapore lijkt gunstig gelegen. Daar zijn nu al 1000 VS-militairen van Task Force 73 (logistiek, scheepsreparatie en planning van oefeningen) en de Command Logistics Group Western Pacific. Het is echter de vraag of er genoeg plaats is om een heel eskader van een vliegdekschip te laten ankeren. Alternatieven zijn Subic Bay op de Filipijnen en Cam Ranh in Vietnam, maar het is zeer de vraag of de regeringen van deze landen hiermee zouden instemmen. Ook mogelijk is de Indiase eilandengroep Andamanen bij de noordelijke doorgang naar de Straat van Malakka (maar de infrastruktuur is daar gebrekkig, dus dat wordt kostbaar en de bouw duurt dan lang).
Bronnen: Defense News (Vivek Raghuyanshi), Stars and Stripes (Seth Robson), Reuters (Sanjeev Miglani)
UPDATE: 4 december - De marine is op zoek naar havenlokaties voor de toekomstige Eerste Vloot. De Australische regering biedt de inham Cockburn Sound aan de westkust bij Perth aan, waar ook de Australische marinebasis Stirling is gevestigd. Een alternatief zou Port Darwin aan de noordkust zijn, maar die haven moet dan wel worden uitgediept. Singapore heeft zoals boven aangegeven weinig ruimte en ligt bovendien binnen bereik van Chinese raketten. In Papoea-Nieuw-Guinea kan ook, maar dat ligt wel ver naar het oosten en vergt veel investering in infrastruktuur. De marinebasis daar op het eiland Lombrum wordt overigens al uitgebouwd volgens een gezamenlijk Australisch-Amerikaans plan.
Bron: Stars and Stripes (Seth Robson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten