dinsdag 24 november 2020

B-52s ingezet in het Midden-Oosten

22 november - De VS hebben gisteren zware B-52H bommenwerpers uit Noord-Dakota naar het Midden-Oosten gestuurd. De inzet was op korte termijn gepland. De bommenwerpers zijn toegewezen aan de 9th Air Force, de luchtmacht van Central Command van de VS in het Midden-Oosten. Hun thuisbasis is vliegbasis Minot, de enige basis waar zowel strategische nucleaire raketten in ondergrondse silo's als nucleaire bommenwerpers staan.
De laatste keer dat de B-52s in de regio waren ingezet (zes vanaf Diego Garcia) was in januari van dit jaar na de aanslag op de Iraanse generaal Soleimani. De keer daarvoor was in mei 2019, nadat een drone van de VS door Iran was neergeschoten.
De Times of Israel meldt dat de B-52s op weg naar de basis waar ze gestationeerd worden (ze denken in Qatar) mogelijk via Israël zijn gevlogen. Ze volgden althans die route alvorens de transponders af te zetten, waarmee ze te volgen zijn. Ze waren in de lucht bijgetankt en vergezeld van F-15s, F-16s en KC-10 en KC-135 tankvliegtuigen,
Eerder waren op 12 november de F-16s van het 480ste Fighter Squadron verplaatst van Spangdahlem in Duitsland naar vliegbasis Al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten. Die losten de F-35As af die daar eerder in actie waren tegen ISIS.
* FOX News ziet de B-52s als een "bericht voor Iran".
Bronnen: FOX News (Paul Best. Lucas Tomlinson), Air Force Magazine (Brian W. Everstine) Times of Israel (Judah Ari Gross)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten