dinsdag 10 november 2020

GCHQ gaat offensieve cyberoperatie uitvoeren rond Corona

9 november - De Britse afluistercentrale GCHQ begint met een offensieve cyberoperatie tegen het verspreiden van anti-vaccinatie propaganda door vijandige staten, bericht de defensiespecialiste van de Times van Londen. Ze maken daarbij gebruik van een instrument om rekrutering en desinformatie tegen te gaan dat is ontwikkeld in de oorlog tegen ISIS en waarvan het bestaan in 2018 werd bevestigd.
Een bron van de Times bij de regering zegt: "GCHQ heeft opdracht om 'antivaxers' online en op de sociale media uit te schakelen. Er bestaan manieren die ze eerder gebruikt hebben om terroristische propaganda te monitoren en te verstoren". Dit gaat onder meer over het versleutelen van de data van dergelijke instanties op internet en het verstoren van hun onderlinge verbindingen. 'Gewone burgers' zouden gevrijwaard zijn van dergelijke praktijken. Rusland lijkt het belangrijkste doel van de operatie.
De Times begrijpt dat het GCHQ niet is toegestaan content op servers aan te vallen, waarvan de geografische lokatie zich bevindt in de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland (de Five Eyes), Daar moet een beroep worden gedaan op partnerdiensten. Ook kan GCHQ natuurlijk een direkt beroep doen op platforms en servers in die landen, maar de vrijheid van meningsuiting kan dan in de weg staan (zoals in de VS). Het grootste probleem ziet men bij de sociale media, waar de dienst tegen burgerrechten aanloopt.
De Britse chef van de defensiestaf heeft inmiddels bevestigd dat ook de 77ste brigade in Berkshire aan de cyberoorlog om geruchten de kop in te drukken meedoet. De brigade is in 2015 opgericht en heeft het in dit opzicht gemunt op zaken als kwakzalverij en complotdenken.
* De samenloop met het verschijnen van vaccins tegen Corona op de markt is niet toevallig. Niet duidelijk is wat er gebeurt met burgers die door dit soort diensten verondersteld worden om onder een hoedje te spelen met de 'vijand'. De kans is groot dat hier een enorm grijs gebied opdoemt.
Bron: The Times (Lucy Fisher)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten