donderdag 5 november 2020

Marine VS oefent met acht Latijns-Amerikaanse marines (UPDATE-2)

3 november - Deze week is de internationale marine-oefening UNITAS LXI (61) begonnen in de Stille Oceaan voor de kust van Ecuador. Hieraan doet dit jaar de US Navy mee met de marines van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Peru en Uruguay. De oefening met 13 oorlogsschepen duurt tot 11 november. Van de kant van de VS worden het kustslagschip Gabrielle Giffords (LCS 10), het expeditionaire snelle bevoorradingsschip Burlington (T-EPF-10), Helicopter Sea Combat Squadron 23 (Search and Rescue en speciale operaties) Detachement 9, Patrol Squadron 9 (P-8A maritieme patrouillevliegtuigen), Patrol Squadron 26 (ook P-8A), het kustwachtschip Legare (WMEC 912) en het landingschip Chickahominy (LCU 2011) van de landmacht ingezet. Luchtmachtmilitairen en vliegtuigen van Destroyer Squadron 40, mariniers van Marine Corps Forces South en stafpersoneel van de Vierde vloot doen ook mee. De oefening staat onder regie van Combine Task Force (CTF) 401, waarbij de VS-schepen onder nationaal operationeel commando van Task Force (CTF) 138 vallen.
De opening van de oefening vond plaats op marinebasis Manta in gastland Ecuador waar tot 2009 300 VS-militairen waren gestationeerd (ze werden weggestuurd door de vorige president Correa)
UNITAS werd voor het eerst gehouden in 1961 en is de oudste nog gehouden jaarlijkse multinationale marine-oefening.
Bronnen: UPI (Christen McCurdy), Washington Examiner (Abraham Mahsie), DVIDS
UPDATE: 9 november - Rond 600 VS-militairen van Joint Task Force Bravo (JTF-B) van Southern Command zijn met drie UH-60 Black Hawk en vier CH-47 Chinook helikopters vanuit vliegbasis Soto Cano in Honduras ingezet in Honduras en Panama na de passage van orkaan Eta. Een derde team gaat mogelijk nog naar Guatemala. Deze Task force staat op 24uurs paraatheid voor Midden-Amerika en kan onder meer een voorwaarts gelegen vliegveld inrichten. In dit geval gaat het om een goodwill operatie.
Bron: Military Times (Harm Venhuizen)
UPDATE-2: 24 november - Het amfibische doklandingsschip Comstock (LSD-45) is gisteren het Panamakanaal doorgegaan om bij de Vierde Vloot positie in te nemen voor de kust van Honduras. Het schip gaat Joint Task Force-Bravo op vliegbasis Soto Cano ondersteunen bij de rampenbestrijding. Het dek (er zijn geen hangars) kan dienen als landingsplaats voor UH-60L en HH-60L Blackhawks en CH-47F Chinooks van de landmacht, die zijn gedetacheerd bij het 1ste bataljon van het 228ste Aviation Regiment. De standaard rol is het dienen als een operationeel platform voor anti-drugsoperaties van Southern Command in het Caribisch gebied, de Golf van Mexico en Midden-Amerika. Er zijn tussen vier en zeven schepen hiervoor aanwezig
Bron: USNI News (Sam LaGrone)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten