vrijdag 8 mei 2020

Wonderwapens voor de mariniers van de VS

6 mei - Volgens de begrotingsvoorstellen van het Witte Huis voor 2021 zullen de Amerikaanse mariniers in Azië en de Pacific bewapend worden met de landversie van de Tomahawk kruisraket en anti-scheeps-raketten voor de lange afstand om daarmee Chinese doelen te bestrijken.
Het nieuwe concept is het antwoord op het Chinese overwicht op het gebied van op land gestationeerde kruisraketten en ballistische geleide wapens.
De mariniers zullen samen met marineschepen optreden in kleine en mobiele groepen om met de precisiewapens vijandelijke schepen aan te vallen in de westelijke Pacific en op de eerste lijn eilanden die de Chinese kustzeeën afsluit en loopt vanaf de Japanse archipel via Taiwan de Filipijnen tot Borneo. Met de nieuwe geleide wapens zou de doorgang voor de Chinese marine door de zeestraten tussen de eilanden verhinderd kunnen worden.
De tests met de kruisraketten zullen in 2022 plaatsvinden en een jaar later moeten de wapens operationeel zijn. In de begroting voor volgend jaar is 125 miljoen dollar  uitgetrokken voor de aanschaf van 48 Tomahawks met een bereik van 1600 km voor de mariniers. Van de Naval Strike Missile met een kortere dracht (mogelijk uitgebreid tot 555 km)  - die door de mariniers nog moet worden getest - moeten er 36 worden aangeschaft in 2022.
Zulke wapens waren verboden totdat de VS zich vorig jaar augustus definitief terugtrokken uit het INF-verdrag over op land gestationeerde geleide wapens met een bereik tussen 500 en 5500 km.
* De mariniers twijfelen nog wel of de kruisraketten niet te zwaar voor hen zijn om mee te sjouwen. Wellicht is dit toch meer een klus voor de landmacht. 
Bron: Reuters (David Lague)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten