maandag 4 mei 2020

Nu ook vrije navigatieactie in de Barentszzee (UPDATE)

4 mei - Maar liefst drie in Spanje voorwaarts gestationeerde Aegis destroyers van de VS, de Donald Cook (DDG 75), de Porter (DDG 78) en de Roosevelt (DDG 80), ondersteund door het snelle bevoorradingsschip Supply (T-AOE 6) en vergezeld van het Britse fregat Kent (F 78), hebben nu voor het eerst een vrije navigatie-operatie ten noorden van de poolcirkel doorgevoerd, in de Barentszzee.
Dit heeft de Zesde Vloot bekend gemaakt. Sinds de jaren tachtig waren er geen oppervlakteschepen van de Amerikaanse marine meer in dit gebied geweest. Het Russische ministerie van defensie was van te voren op de hoogte gesteld.
De drie destroyers hadden vlak daarvoor een bilaterale oefening in onderzeebootbestrijding gehouden in de Noorse Zee.
De eerste helft van April hield de Porter oefening PASSEX met Roemenië in de Zwarte Zee, daarna was het schip samen met de Supply en de Roosevelt in de Middellandse Zee geweest met de Italiaanse en op de Atlantische Oceaan met de Franse marine. De Donald Cook kwam uit Baltische Zee waar achtereenvolgens was geoefend met de Litouwse en de Duitse marine.
Bron; Persbericht Zesde Vloot
UPDATE: 20 oktober - Op 19 oktober is de geleide-wapen-destroyer Ross de Barentszzee binnengegaan. Het was dit jaar de derde keer dat een destroyer van de VS dit deed. De Ross kwam van de door Engeland geleide NAVO-oefening Joint Warrior bij Schotland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten