vrijdag 29 mei 2020

Grote oefening Chinese marine in de Zuid-Chinese Zee in augustus

24 mei - De Chinese marine zal in augustus een grote paraatheidsoefening houden in de Zuid-Chinese Zee, zo meldde het Japanse Persbureau Kyodo  deze maand. Daarbij vindt ook een grote landingsoefening plaats in de buurt van de provincie Hainan. Dit zou een simulatie zijn voor een bezetting van de Pratas eilanden, een groep van drie atollen in het noorden van de Zuid-Chinese Zee die gekontroleerd worden door Taiwan. Het eskader van een vliegdekschip zou tijdens de oefening die eilanden passeren op weg naar een oefengebied ten zuidoosten van Taiwan in de Filipijnse Zee.
De landing zou echter plaatsvinden op een kust 600 km ten zuidwesten van de Pratas door andere schepen. Militaire experts die geraadpleegd werden door de South China Morning Post relativeren de melding. Er zijn niet meer dan 200 militairen van Taiwan gestationeerd op die eilanden, dus het heeft geen zin daar een heel eskader met een vliegdekschip op af te sturen. De landingsoefening zou deel uitmaken van een standaard oefenprogramma.
Bovendien hebben de Pratas (onderdeel van de Spratly archipel) hun strategische betekenis verloren, sinds China acht kunstmatige eilanden heeft gebouwd in de Zuid-Chinese Zee met drie landingsbanen van 3 km lang. Van daaruit kan hun luchtmacht het hele gebied bestrijken.
* De berichtgeving geeft wel aan hoe de spanningen aan het oplopen zijn.
Bron: South China Morning Post (Minnie Chan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten