maandag 18 mei 2020

Destroyer VS voor de kust bij Sjanghai (UPDATE)

15 mei - Vanochtend is de geleide-wapen-destroyer Rafael Peralta (DDG-115) van de VS in de Gele Zee 215 km voor de kust bij Sjanghai gesignaleerd. Dit is de tweede keer binnen een maand dat een destroyer van de VS in de Gele Zee opduikt. Het schip kwam vanuit de Oost-Chinese Zee en was sinds 3 mei in de buurt van Chinese wateren.
Een dag eerder was de Chinese marine in de Gele Zee met een grote oefening begonnen, waarbij twee vliegdekschepen betrokken waren. Het oefenen zal elf weken doorgaan tot 31 juli om verloren tijd tijdens de Coronakrisis in te halen.
Op 17 april was de VS-destroyer McCampbell (DDG-85) al binnen 80 km voor de kust van Weihan in de oostelijke Chinese provincie Shandong gezien. Dit soort destroyers kan met kruisraketten of anti-onderzeebootraketten (ASROC) zijn uitgerust. Volgens een Chinese militaire expert in Peking is het sturen van dit soort schepen op dit moment van Chinees-Amerikaanse spanningen en in dit gebied "spelen met vuur".
Sinds het begin van het jaar hebben gevechtsvliegtuigen van de VS 39 vluchten doorgevoerd boven de Zuid-Chinese Zee, de Oost-Chinese Zee, de Gele Zee en de Straat van Taiwan, waaronder twee dichtbij Hong Kong.
Bron: South China Morning Post (Kristin Huang)
UPDATE: 18 mei - De afdeling onderzeeërs van de Amerikaanse Pacific Fleet in Pearl Harbour heeft aangekondigd dat al zijn voorwaarts gestationeerde onderzeeërs contingency response operations uitvoeren in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Het zou een reactie zijn op de Chinese vlootopbouw in de Zuid-Chinese Zee.
Vermoedelijk meer dan zeven onderzeeërs, waaronder vier die in Guam zijn gestationeerd, de Alexandria uit San Diego en meerdere uit Hawaï maken deel uit van deze expeditie.
Het betreft hier aanvalsonderzeeërs, bewapend met torpedo's en kruisraketten, die onbemerkt observatietaken kunnen uitvoeren.
* Normaal gesproken maken de VS zelden bijzonderheden bekend over de inzet van onderzeeërs. Het betreft hier een signaal aan de tegenstander.
Bron: The Honolulu Star-Advertiser (William Cole)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten