vrijdag 28 februari 2020

VS oefenen 'beperkte' kernoorlog

24 februari - Minister van defensie Mark Esper heeft persoonlijk deelgenomen aan een simulatie-oefening van het Pentagon waarvan het scenario een 'beperkte' nucleaire oorlog met Rusland nabootste. De oefening vond plaats bij US Strategic Command (STRATCOM) in Omaha (Nebraska). Gespeeld werd hoe Rusland tijdens een oorlog in Europa een taktisch kernwapen inzette tegen een installatie op het NAVO-verdragsgebied en de VS antwoordden met een beperkte nucleaire tegenaanval.
Daarbij zou het kunnen gaan om een klein aantal kernwapens of een wapen met een beperkte nucleaire explosieve kracht. Daarvoor komt de nieuwe kernkop W76-2 in aanmerking, die met een maritieme kruisraket (SLCM) wordt afgeschoten door een onderzeeër en eind vorig jaar voor het eerst verscheen in de Atlantische Oceaan tijdens een patrouille van de onderzeeër Tennessee.
* De ongebruikelijke openheid rond deze geheime oefening, van een soort die regelmatig wordt gehouden, wijst volgens Hans Kristensen van de Federation of American Scientists (FAS) op een public relations operatie. Overigens bezit de W76-2 nog altijd een explosieve kracht van 5-7 kiloton TNT. De bom op Hiroshima: 15-20 kiloton.
Bronnen: Defense One (Marcus Weisgerber), The Guardian (Julian Borger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten