woensdag 19 februari 2020

Franse vliegtuigen oefenen op Cyprus (UPDATE)

17 februari - Frankrijk heeft samen met de republiek Cyprus (het 'Griekse' gedeelte van het eiland) oefeningen gehouden om de luchtverdediging te testen. Rafale gevechtsvliegtuigen van het vliegdekschip Charles de Gaulle vlogen boven het eiland en voerden schijnaanvallen uit, waarbij de luchtafweer ze moesten identificeren en in het vizier nemen (locken). Het vliegdekschip bevindt zich al weken in de exklusieve ekonomische zone van Cyprus in de buurt van de haven Limassol.
Cyprus heeft ook een deal gesloten met de wapenfabriek MBDA voor de levering van Mistral luchtdoelraketten en Exocet anti-scheepsraketten ter waarde van 262 miljoen dollar.
Turkije heeft 35.000 troepen op het 'Turkse' noordelijk deel van het eiland gestationeerd, waar de Turkse Republiek Noord-Cyprus alleen door Turkije wordt erkend. Ten zuiden van het eiland liggen grote potentiële gasvoorraden.
Bronnen: Greek Reporter (Nick Kampouris), UPI (Ed Adamczyck)
UPDATE: 19 februari - De VS en Griekenland hebben een grote oefening met helikopters gehouden in de heuvels rond de Olympus. Een paar weken daarvoor was de defensie-overeenkomst tussen Athene en Washington getekend. Dit verleent de VS toegang tot Griekse militaire bases zoals Larissa en Stefanovikio in Thessaloniki en Alexandroupolis in Thracië.
Bron: Greek Reporter (Nick Kampouris)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten