maandag 30 december 2019

Japan stuurt marine-eenheid naar het Midden-Oosten (UPDATE)

27 december - Japan zal begin februari de destroyer Takanami met een of twee patrouillehelikopters en een bezetting van 200 marinemensen naar het Midden-Oosten sturen (Golf van Oman en oostkant van de Bab el Mandeb bij Jemen) om inlichtingen te verzamelen. Twee P-3C maritieme patrouillevliegtuigen met een staf van 60 zullen ook deel uitmaken van de eenheid. De inzet zal een jaar duren waarna verlenging mogelijk is. Het besluit van de regering heeft geen instemming van het parlement nodig, omdat het niet om een gevechtsmissie gaat.
In geval van nood zou de destroyer Japanse schepen (maar geen buitenlandse) mogen verdedigen via het gebruik van een wet die maritieme politionele operaties mogelijk maakt.
De haven Salalah in Oman zal worden gebruikt als bevoorradingspunt.
De Straat van Hormoez en de Perzische Golf horen dus niet bij het inzetgebied.
Bron: Japan Times (Reiji Yoshida), Kyodo News (Keita Nakamura)
UPDATE: 13 januari 2020 - Op 11 januari zijn de twee Orion P-3C maritieme patrouillevliegtuigen naar het Midden-Oosten vertrokken om inlichtingen te verzamelen. De Orions vlogen vanaf vliegbasis Naha in de prefektuur Okinawa en zullen op 20 januari beginnen met hun missie die 11 maanden zal duren. Ze zullen opereren vanaf de Japanse basis in Djibouti, waar sinds 2009 andere Orions zijn ingezet bij het bestrijden van piraten.
De destroyer Takanami zal op 2 februari vanuit de marinebasis Yokosuka bij Tokio vertrekken.
Bron: Jane's Defence Weekly (Gabriel Dominguez)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten