donderdag 12 december 2019

VS-sancties tegen Turkije en vliegbasis Incirlik

11 december - De Turkse minister van buitenlandse zaken Cavusoglu heeft gezegd dat Turkije de VS-luchtmacht kan verwijderen van vliegbasis Incirlik, als de VS doorgaan met sankties tegen Turkije vanwege de invasie in Syrië en de aankoop van Russische wapensystemen (S-400) in wetgeving vast te leggen. Ook de basis Kurecik waar een radarinstallatie staat van het Europese raketschild van de NAVO zou verboden gebied voor Amerikanen kunnen worden. In juli had de minister hier ook al voor gewaarschuwd.
In de jaren zeventig werd Amerikaanse toegang tot Turkse bases een tijdlang geweigerd, nadat de VS de militaire hulp aan Turkije had afgesneden vanwege de Turkse bezetting van het noorden van Cyprus.
In 2003 verbood het Turkse parlement de VS om via Turkije op te marcheren tegen Irak. Turkije weigerde in 2014 aanvankelijk om de VS-luchtmacht gebruik te laten maken van de vliegbasis Incirlik voor de bombardementen op ISIS. Vanaf 2015 werd wel toestemming daarvoor gegeven. Op Incirlik zijn rond 50 VS-kernwapens gestationeerd.
De VS kunnen proberen alternatieven te vinden in Griekenland en Jordanië.
Sinds 1954 is Incirlik een gezamenlijke vliegbasis voor de VS en Turkije.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten