dinsdag 31 december 2019

Plan voor troepenverplaatsing VS uit Afrika

24 december - Het Pentagon werkt momenteel aan een plan voor een gedeeltelijke terugtrekking van VS-troepen uit West-Afrika als eerste stap in een proces waarbij de aandacht wordt verschoven van terreurbestrijding naar de konfrontatie met Rusland en China. De mogelijkheid van het opgeven van de pas gebouwde dronebasis in Niger en het beëindigen van de steun aan Frans operaties in Mali, Niger en Burkina Faso (45 miljoen dollar jaarlijks) zijn opties die worden bekeken.
Een eerste besluit over de troependislocatie in Afrika wordt verwacht in januari, gevolgd door een over Latijns-Amerika. Ook voorstellen voor troepenvermindering in Irak (van 5000 naar 2500) en Afghanistan (van 13.000 naar 9000) worden overwogen. In totaal zijn er 200.000 VS-militairen overzee gestationeerd.
Het is echter nog geen gelopen race. Er kan worden gerekend op verzet van de regionale bevelhebbers in de betreffende werelddelen (****-generaals) en ook het congres is er nog niet over geraadpleegd. Een kriterium voor terugtrekking zou kunnen zijn of terroristische groepen die worden bestreden een direkt risiko vormen voor aanslagen op het grondgebied van de VS.
Bron: New York Times (Helene Cooper, Thomas Gibbons-Neff, Charlie Savage, Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten