donderdag 1 maart 2018

Japan wil antischeepsraketten stationeren op Okinawa

27 februari - Japan wil een onderdeel met antischeepsraketten Type 12 SSM gaan stationeren op, het hoofdeiland Okinawa. Het voornemen wordt naar verwachting eind dit jaar verwerkt in de planning. Op de eilanden Miyakojima, Ishigakijima en Amami-Oshima worden al vanaf het fiskale jaar 2018 SSMs geplaatst.
De Type 12 SSM is een op een truck gemonteerd geleid wapen van Mitsubishi. Omdat de Straat van Miyako tussen de eilanden 290 km is en het bereik van de SSMs 200 km moeten de raketten nu ook op Okinawa zelf komen. De Straat van Miyako is een belangrijke verbinding voor de Chinese marine om vanuit de Oost-Chinese Zee de Stille Oceaan te bereiken en daarmee van geopolitiek belang.
Volgens het Japanse ministerie van defensie voeren in november 2006 voor het eerst vier Chinese marineschepen door de Straat. Sindsdien hebben ze die tocht tot 2016 jaarlijks twee tot vijf keer gemaakt behalve in 2009. In januari 2018 zei het ministerie dat een Chinese onderzeeër rond de betwiste Senkaku-eilanden had gevaren.
De Chinese passages zijn niet in strijd met het internationaal zeerecht.
Bronnen: Asahi Shimbun (Takateru Doi), Asia Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten