vrijdag 16 maart 2018

Nederland heeft luchtaanvallen op ISIS hervat, iets meer openheid

15 maart - Airwars besteedt aandacht aan de hervatting op 3 januari door zes Nederlandse F-16s van de luchtoorlog tegen ISIS vanaf hun basis in Jordanië. De site constateert dat in deze tweede periode de Nederlandse luchtmacht de lokatie van de dichtstbijzijnde bewoonde plaats bij de aanvallen vermeldt, hetgeen ze qua transparantie op gelijke hoogte brengt met Frankrijk. Maar omdat het nog steeds gaat om weekoverzichten zonder specifieke data, blijft het lastig om een aanval te koppelen aan eventuele burgerslachtoffers. De Britse luchtmacht doet het in dit opzicht het best, ze geven datum, lokatie en doel van elke luchtaanval.
Bij Airwars een kaart van de lokaties van de Nederlandse aanvallen van 3 januari tot 27 februari. Bijna alle 19 missies met wapeninzet vonden plaats bij de plaatsen Abu Kamal en Abu Hamman aan de grens tussen Syrië en Irak bij Deir Ezzor.
Bron: Airwars

VS zetten toch verarmd uranium in in Syrië

Vorige maand meldde Airwars dat ondanks eerdere verklaringen van het tegendeel, de VS in Syrië toch gebruik hebben gemaakt van munitie met verarmd uranium. Op 16 en 22 november 2015 werden 5265 salvo's met pantserdoorborende 30 mm verarmd uraniummunitie afgegeven door A-10 gevechtsvliegtuigen in het oostelijk woestijngebied. De aanvallen waren onderdeel van de operatie Tidal Wave II om de vloot tankauto's die ISIS gebruikte voor hun lukratieve oliehandel te vernietigen. 350 tankauto's werden verwoest. De aktie van 16 november vond plaats bij Abu Kamal in Deir Ezzor.
De tankers werden meestal bestuurd door burgerchauffeurs, maar de VS zeggen eerst waarschuwende pamfletten te hebben afgeworpen.
Verarmd uranium is giftig en resten kunnen nog heel lang gezondheidsproblemen opleveren voor de lokale bevolking.
Bron: Airwars (Samuel Oakford)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten