donderdag 22 maart 2018

Andere taken voor VS-vliegdekschip in de Golf (UPDATE)

19 maart - USNI News bericht over de veranderende inzet van het vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN-71) van de VS in de Perzische Golf. Minder geplande bombardementen op doelen van ISIS, meer luchtsteun voor aan het VS-leger gelieerde milities in Syrië en luchtaanvallen op de Taliban in Afghanistan.
De doelen in Afghanistan zijn op grotere afstand, drie uur vliegen heen en drie uur terug en zitten net binnen het bereik van de inzetmogelijkheden.
Aan de defensieve kant (bescherming van de carrier door zijn vliegtuigen) worden er nu vrijwel dagelijks grote Iraanse verkenningsdrones gezien, die vliegen in het internationaal luchtruim. Ze zijn niet bewapend.
Van het eskader van de Roosevelt is een destroyer afgeplitst naar de straat van Bal-al-Mandeb bij de kust van Jemen vanwege de dreiging van mijnen en anti-scheepsraketten. Vanwege andere taken in het gebied van de Vijfde Vloot heeft het vliegdekschip maar twee van de gebruikelijke vier eskorteschepen bij zich - de kruiser Bunker Hill (CG-52) en een destroyer. Omdat die schepen soms ook moeten bunkeren of weg zijn voor onderhoud of andere taken wordt voor bescherming tevens gebruik gemaakt van fregatten en destroyers van de Franse en de Australische marine.
Bron: USNI News (Megan Eckstein)
UPDATE: 11 april - De Roosevelt is inmiddels in de Zuid-Chinese Zee op weg naar Manilla. Vorige maand was het vliegdekschip Carl Vinson in dezelfde wateren voor oefeningen in onderzeebootbestrijding met de Japanse marine.
Bron: Navy Times (Jim Gomez)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten