maandag 19 maart 2018

Nederland verleende vorig jaar host nation support aan de VS

Februari 2018 - Het blad Armex van de vereniging Ons Leger meldt in het eerste nummer van dit jaar dat het Nederlandse leger vorig jaar de 10lste Combat Aviation Brigade van het VS-leger bijstand heeft verleend bij de terugkeer uit Europa, nadat deze helikopterbrigade negen maanden had geoefend in het kader van de versterking van de Europese defensie tegen Rusland.
Dit soort hulp aan doortrekkende of hier gestationeerde buitenlandse troepen heet host nation support en vond in dit geval plaats op basis van een verdrag tussen Nederland en de VS en bijbehorende uitvoeringsovereenkomsten.
Dit is geen vrijblijvende zaak, de VS dienen een statement of requirement in over de benodigde steun die een "dwingend karakter" heeft, zoals majoor Poels van het Bureau Uitzendingen en Nationale Operaties uitlegt. Zo kozen de Amerikanen in dit geval bijvoorbeeld voor vliegbasis Eindhoven voor tussenlandingen in plaats van de helikopterbasis Gilze-Rijen, omdat ze de logistieke voorzieningen in Endhoven beter vonden.
In totaal ging het om 20 AH-64 Apache en 25 UH-60 Black Hawk helikopters plus 12 Chinook CH-47 zware transporthelikopters die uit Duitsland kwamen (Illesheim en Kattenbach Army Airfield via Wiesbaden).

Van Eindhoven ging het naar de Rotterdamse haven waar een kade met bijbehorende gebouwen en platforms van 23 oktober tot en met 14 november was ingericht als Tijdelijk Militair Object (TMO). Daar stond het vrachtschip Endurance klaar om het materieel aan boord te nemen. Naast de helikopters werden vanuit Rotterdam ook zo'n 1100 voertuigen en containers verscheept. Nederland leverde bewaking door 17 Pantserinfanteriebataljon en de marechaussee.
Bron: Armex 2018 nr. 1 (Gertjan van der Wal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten