vrijdag 30 juni 2017

Filipijnen krijgen steun VS in strijd met ISIS-rebellen

14 juni - VS-troepen zijn ter plaatse in de buurt van de stad Marawi op Mindanao om de Filipijnse regeringstroepen te helpen bij de strijd tegen met ISIS verbonden rebellen die de stad bezet houden.
Het is niet de bedoeling dat de special forces van de VS zelf tegen de rebellen vechten, maar ze mogen wel van hun wapens gebruik maken als zelfverdediging. De Amerikaanse special forces komen van een kontingent dat is gestationeerd in de zuidelijke stad Zamboanga. Ze bedienen onder meer vanaf een pickup truck een RQ-20 Puma drone voor taktische verkenning, die overigens op 10 juni is neergestort. Er zijn ook verbindingsspecialisten.
De VS hebben verder een P-3C Orion verkenningsvliegtuig gestuurd, dat boven de stad vliegt om een overzichtsbeeld te krijgen.
Bronnen: Reuters (Manuel Mogato Idrees Ali, Mark Hosenball), AFP, Defense News (Mike Yeo)
UPDATE: 23 juni - Australië stuurt twee AP-3C Orion verkenningsvliegtuigen naar de Filipijnen om het Filipijnse leger te helpen in de strijd tegen de ISIS-militie in Marawi, die nu al vijf weken duurt. Het leger, dat meer ervaring heeft in kontraguerrilla in de jungle en de bergen, heeft moeite met de oorlog in stedelijk gebied.
Bron: Reuters (Manuel Mogato, Tom Westbrook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten