vrijdag 30 juni 2017

VS sturen HIMARS de grens over in Zuid-Syrië

14 juni - Het VS-leger heeft een op een truck gemonteerd stuk lange-afstands-raketartillerie (een zogenaamde HIMARS) verplaatst van Jordanië naar een special forces basis van de VS in Tanf, aan de Syrische kant in de buurt van de Iraakse en Jordaanse grens. De artillerie moet het hoofd bieden aan de opmars van met Iran gelieerde milities in de richting van Tanf, dat is althans de uitleg van de Amerikanen.
HIMARS is eerder ingezet in het noorden van Syrië ter ondersteuning van door de VS gesteunde milities die in gevecht zijn met ISIS.
Vanaf de Jordaanse grens heeft de HIMARS al verschillende keren gevuurd in de richting van ISIS-strijders die aktief waren in de Syrische woestijn. Die zijn nu vertrokken, waarmee het vakuum zou kunnen opgevuld worden door het Syrische leger en de door Iran gesteunde milities. Tanf ligt bij een Syrisch-Iraakse grensovergang op de weg van Bagdad naar Damascus.
* De verplaatsing lijkt hoofdzakelijk een psychologische dreiging, omdat het bereik van HIMARS dusdanig is dat het weinig uitmaakt of die aan de Jordaanse of aan de Syrische kant staat. Het zou ook kunnen dat Jordanië liever niet ziet dat vanaf zijn grondgebied op het Syrische leger en bondgenoten wordt geschoten.
Bron: Reuters (Suleiman Al-Khalidi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten