donderdag 1 juni 2017

President Zuid-Korea gelast onderzoek naar opstelling THAAD

30 mei - De nieuwe president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, heeft opdracht geven tot een onderzoek, nadat zijn minister van defensie (die hij na verkiezingen had geërfd van de vorige regering) verzuimd had de regering ervan op de hoogte te stellen dat de VS nog vier lanceerinrichtingen extra voor het omstreden THAAD anti-raketsysteem hadden geïnstalleerd. THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) was in maart in de zuidoostelijke regio SeongJu geplaatst met twee lanceerinrichtingen tegen de raketdreiging vanuit Noord-Korea. Het maximum aantal is zes. Moon voerde tijdens de verkiezingen kampanje tegen THAAD. Zijn voorgangster moest aftreden wegens beschuldiging van korruptie.
Eerder was bekend geworden dat Zuid-Korea gisteren een gezamenlijke oefening heeft gehouden met een Amerikaanse strategische bommenwerper B-1B Lancer. Volgens Noord-Korea was hierbij het afwerpen van een nucleaire bom geoefend.
Bronnen: Reuters (Heekyong Yang, Ju-min Park), Reuters (Ju-min Park, Jack Kim)
AANVULLING: Een batterij THAAD bestaat uit zes lanceerinrichtingen op trucks die maximaal 48 onderscheppingsraketten kunnen afvuren, materieel voor vuurregeling en verbindingen en een krachtige X-band radar, de AN/TPY-2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten