vrijdag 25 november 2016

Special forces VS teruggetrokken van Turkse operatie in Syrië

17 november - Een Amerikaanse woordvoerder van de coalitie tegen ISIS in Bagdad heeft verklaard, dat de coalitie het offensief van het Turkse leger tegen de Syrische stad al-Bab niet ondersteunt met luchtaanvallen. Kolonel Dorrian zei dat het Turkse leger daar een eigen operatie uitvoert gebaseerd op een nationaal besluit. Een aantal Amerikaanse special forces die de Turken ondersteunden zijn teruggetrokken.
Al-Bab is momenteel onder gezag van ISIS en een belangrijk doel voor Turkije en zijn bondgenoten bij de Syrische rebellen, maar de operatie brengt ze ook in konflikt met het Koerdisch verzet in Syrië en hun Arabische bondgenoten. De VS proberen wanhopig hun partners in de strijd tegen ISIS in Syrië op één lijn te krijgen.
Half september werd bekend gemaakt dat rond de 40 Amerikaanse special forces de Turkse troepen als adviseurs begeleidden bij hun opmars tegen ISIS in het noorden van Syrië. Deze nieuwe VS-operatie kreeg de naam Operation Noble Lance. Dit was een maand nadat het Turkse leger de Syrische grens had overschreden bij Jarablus.
Bronnen: AFP, CNN (Barbara Starr, Ryan Browne)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten