dinsdag 1 november 2016

Russisch eskader gaat tanken bij Noord-Afrika

27 oktober- Het eskader van de Admiral Kuznetsov, op weg naar de Syrische kust. is aan het bijtanken op zee ter hoogte van Noord-Afrika. Er was binnen de NAVO een kontroverse ontstaan toen was aangekondigd dat het flottielje zou gaan tanken in de haven van de Spaanse stad Ceuta, een enklave in Marokko. De groep heeft twee oilers (tankers) bij zich, die brandstof kunnen aanvoeren.
In september had Spanje toestemming verleend voor drie Russische schepen om tussen 28 oktober en 2 november aan te leggen in Ceuta, zoals al jaren gebruikelijk is. De Noord-Afrikaanse enklaves van Spanje maken geen deel uit van het NAVO-gebied. Nadat binnen de NAVO opschudding was ontstaan, omdat deze schepen zouden gaan deelnemen aan de Russische interventie in de Syrische burgeroorlog aan de kant van de regering, trok de Russische ambassade in Madrid het verzoek in.
* Je mag aannemen dat de Russische vloot ook wel via bijvoorbeeld Algerije aan brandstof kan komen, als de reserves van de tankers onvoldoende mochten zijn.
Bron: BBC News
AANVULLING: Het Russische fregat Yaroslav Mudry (bemanning 250) heeft eerder deze maand voor de vierde keer Ceuta aangedaan. Sinds 2011 hebben er zeker 60 Russische oorlogsschepen aangelegd. In april 2010 was de marinebasis opengesteld voor buitenlandse schepen. Op 16 oktober bevoorraadden twee Russische korvetten, de Zeleny Dol en de Serpukhov, en de sleepboot SB-36 in Ceuta. Ook Malta krijgt wel bezoek van Russische oorlogsschepen.
Bron: The New York Times (Raphael Minder, Sewell Chan), The Guardian (Patrick Wintour)
UPDATE: 28 oktober - De Russische destroyer Smetlivy is voor enkele maanden naar Syrië gestuurd en heeft vandaag Sebastopol verlaten. Het schip zal ook de Griekse haven Piraeus nog aandoen en daar op 2 november vertrekken.
Bron: Reuters (Andrew Osborn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten