dinsdag 8 november 2016

Grotere paraatheid hoofdmacht NAVO?

7 november - Sekretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO heeft verklaard dat een hoofdmacht van NAVO-landstrijdkrachten in een hogere staat van paraatheid zal worden gebracht.
Stoltenberg gaf geen cijfers, maar de aftredende Britse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO heeft de Times verteld, dat hij dacht dat de reaktietijd van rond 300.000 NAVO-militairen zal worden verkort van de huidige 180 dagen tot twee maanden. Dit is de tijd die nodig is om een dergelijke legermacht op de been te brengen. Deze hoofdmacht kan de snelle interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force (NRF) van 5000 militairen, die binnen een week in een oorlogsgebied kan worden ingezet, zo nodig komen versterken. Achter de NRF zat op papier al een versterking van 40.000 militairen, maar nu dus ook (plannen voor) een snellere hoofdmacht. De zaak is volgens Stoltenberg besproken op een vergadering van de NAVO-ministers van defensie afgelopen maand.
* Dit geeft enerzijds aan dat de NAVO zich beter wil voorbereiden op een grootschalige oorlog - met Rusland - in Europa. De gemobiliseerde sterkte is van de omvang van de Irakoorlog van 2003 (de Golfoorlog van 1991 had meer dan het dubbele aantal troepen). Die mobilisaties duurden een half jaar, zij het dat het om grotere afstanden ging om de troepen bijeen te brengen. De lat wordt met twee maanden nu wel erg hoog gelegd. Anderzijds zit er aan dit soort aankondigingen een public-relations aspekt, niet zozeer bedoeld voor Rusland, maar wel voor de kleine bondgenoten in de Baltische regio. Die moeten gerust  worden gesteld, maar hebben niet de grote NAVO-bases op hun grondgebied gekregen die ze wilden.
Bron: The Times (Deborah Haynes)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten