maandag 14 november 2016

NAVO begint Operation Sea Guardian in de Middellandse Zee

9 november - Vandaag begint de NAVO een nieuwe permanente maritieme operatie in de Middellandse Zee onder de naam Sea Guardian. De operatie houdt in dat drie NAVO-schepen (het Italiaanse fregat Aviere, het Bulgaarse fregat Verni en het Turkse fregat Gemlik samen met de Griekse onderzeeër Papanikolis en de Spaanse onderzeeër Mistral gaan patrouilleren in het centrale deel van de Middellandse Zee. Daarnaast omvat Operation Sea Guardian vanaf 17 november vluchten van maritieme patrouillevliegtuigen van Portugal, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije.
Sea Guardian is de opvolger van Operation Active Endeavour, die op basis van Artikel 5 van het NAVO-verdrag na 11 september 2001 de cruciale scheepvaartroute door de Middellandse Zee moest beschermen tegen terroristische aanslagen. Sea Guardian moet dit ook doen, maar de opzet is breder: het verkrijgen van een beter inlichtingenbeeld, vergroten van de interventiekapaciteit en in de toekomst mogelijkerwijs ook het openhouden van de strategische vaarroutes tegen vijandelijke marines (lees: Rusland), het wegnemen van maritieme dreigingen (zoals van vijandelijke onderzeeboten), contraproliferatie en bescherming van vitale infrastruktuur.
Deze NAVO-marine in de Middellandse Zee zal worden gedirigeerd vanuit NATO Maritime Command (MARCOM) in het Engelse Northwood, tevens een belangrijk centrum voor de verwerking van maritieme inlichtingen.
Bron: NATO Maritime Command

Geen opmerkingen:

Een reactie posten