woensdag 2 november 2016

Turkse leger versterkt zich aan de grens met Irak

1 november - Volgens persbureau Anadolu is het Turkse leger begonnen tanks en pantservoertuigen van de 28ste gemechaniseerde infanteriebrigade uit Ankara te verplaatsen naar Silopi in Şırnak aan de grens met Irak. De troepenverplaatsing kan worden gezien tegen de achtergrond van een mogelijk offensief van Iraakse milities om Tal Afar in de provincie Niniveh te bevrijden, waar een redelijk grote Turkmeense bevolkingsgroep woont, deels sjiieten.
Metin Gurcan heeft vorige maand bij Al-Monitor de Turkse uitgangsstellingen in kaart gebracht. Turkije heeft militairen op bases tot 30-40 km diep in Irak. Sinds begin jaren 2000 is er een Turkse tankbataljon met twee eskadrons op de oude Iraakse vliegbasis Bamerni ten zuiden van Metina. Er is ook een Turks bataljon commando's bij Kanimasi vlak bij de grens, twee tankeskadrons als beschermende eenheid voor de trainingsmissie op de basis Bashiqa (zes teams special forces) plus een bataljon commando's (totaal 500-600 Turkse soldaten in Bashiqa). In Bashiqa zijn ook vier Turkse 155 mm houwitsers met een bereik van 40 km. Volgens Gurcan zouden alleen de laatsten deel kunnen nemen aan de operaties tegen Mosoel. Liaisons van de Turkse special forces zitten verder in 10 Iraaks-Koerdische steden waaronder Erbil, Dohoek en Zakho.
Op 24 oktober zei de Turkse minister van buitenlandse zaken Cavusoglu dat de Turkse artillerie al een rol had gespeeld bij de pogingen om ISIS uit Mosoel te verdrijven en dat vier Turkse gevechtsvliegtuigen klaar stonden om deel te nemen aan de luchtaanvallen. 17 ISIS-strijders zouden door de Turkse artillerie zijn gedood.
* Ik heb over dit laatste verder niets meer gezien. Mogelijk betrof de inzet van artillerie een aanval van ISIS op het Turkse kamp. De aanwezigheid van het Turkse leger in Noord-Irak - in elk geval de recente versterking van dit kontingent - heeft niet de goedkeuring van de Iraakse regering, maar wel die van de regionale Koerdische regering. Ten slotte is het ook nog mogelijk dat Turkije een grondoperatie tegen de PKK in Noord-Irak voorbereidt.
Bronnen: Hürriyet, Al-Monitor (Metin Gurcan), Reuters (Tulay Karadeniz, Ece Toksabay)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten