woensdag 18 mei 2016

Geen Italiaanse militairen voor VN-operatie in Libië

16 mei - Italië zal (voorlopig?) toch geen troepen beschikbaar stellen voor de VN-macht in Libië, die inmiddels UN Support Mission in Libya (UNSML) is gedoopt. In plaats daarvan zullen maximaal 5000 Nepalese troepen deelnemen, als het zover komt. Nepal levert heel veel militairen voor VN-missies, momenteel 4368 voor 15 operaties waaronder Haïti, Zuid-Soedan, DR Congo, Syrië en Libanon.
De Italiaanse twijfels hebben vermoedelijk te maken met de zwakke positie van de nieuwe eenheidsregering die door de grote mogendheden is erkend, maar niet door een aantal belangrijke spelers in Libië zelf. Voorlopig blijft het land vooral het speelterrein van special forces en geheim agenten. In maart werd bericht dat 40 leden van de Italiaanse geheime dienst in Libië aktief waren en dat 50 special forces hen zouden gaan vergezellen.
* Frankrijk en de VS willen nog steeds een militaire operatie in Libië die vooral tegen ISIS zal zijn gericht, maar alleen op verzoek van de nieuwe regering. Zolang de VS niet grootschalig ondersteunen zullen de Europese landen waarschijnlijk niet in beweging komen. In februari berichtte de Wall Street Journal dat er voor de Libische interventie een Coalition Coordination Centre in Rome is opgericht. De Amerikaanse special forces zouden samenwerken met de Libische, de Saika, die nog stammen uit de periode Ghadaffi, maar tijdens de revolutie waren overgelopen.
Bron: The Washington Post (Max Bearak)
UPDATE:  19 mei - De VS voeren ook al meer dan een jaar spionagevluchten uit boven de Libische kust vanaf het Siciliaanse eilandje Pantelleria. Inmiddels is de NAVO aan het bekijken of de na 9-11 uitgevoerde maritieme missie Active Endeavour tegen terrorisme in de Middellandse Zee ook kan samenwerken met operatie Sophia van de EU tegen vluchtelingen. Tussen de Europese landen is verdere onenigheid ontstaan over de Libische trainingsmissie. Engeland wil dit in Libië zelf doen, terwijl Duitsland liever vanuit Tunesië wil werken.
Bronnen: CNN (Nick Paton Walsh), Reuters (Robin Emmott, Lesley Wroughton)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten