dinsdag 17 mei 2016

Generaals: NAVO-speerpunt niet geschikt voor inzet in Oost-Europa

15 mei - Twee hoge NAVO-generaals hebben de Financial Times verteld dat de in 2014 opgerichte Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van 5000 militairen niet in Oost-Europa kan worden ingezet tijdens een oorlog met Rusland. De generaals, die kennis hebben van de logistieke en militaire planning van de NAVO, zeggen dat de VJTF tijdens aktiveringsfase te kwetsbaar zou zijn om in Polen of de Baltische staten - kortweg ten oosten van de Oder - te worden ingezet. De VJTF is dus niet geschikt voor situaties konform Artikel 5 van het NAVO-verdrag (een aanval op een lidstaat), maar hoogstens in gevallen waarin Artikel 4 van toepassing is (een dreiging in de vorm van infiltratie, civiele onlusten of grensincidenten). Overigens is dit ook de situatie waarvoor de VJTF destijds is opgericht (hybride oorlogsvoering), zijn de opmerkingen van de generaals dus niet echt nieuw en zullen ze door de meeste experts gedeeld worden.
* Een en ander moet gezien worden in het licht van de naderende NAVO-top van Warschau, waar een plan aan de orde komt om vier NAVO-bataljons in de Baltische staten en Polen te stationeren. Er zal nog wel bepleit worden om nog grotere aantallen NAVO-troepen langs de Russische grenzen te gaan stationeren. De NAVO zit vooral in zijn maag met de opbouw van de Russische eenheden in de enklave Kaliningrad. Daar staan wapensystemen en gevechtsvliegtuigen opgesteld met een groot bereik tegen NAVO-vliegtuigen en schepen.
Bron: Financial Times (Sam Jones)
UPDATE: 17 mei - NAVO-troepen met uitrusting komen aan in Polen via zee en lucht voor een verplaatsingsoefening van de NAVO-speerpunt. Dit gaat via de haven van Szcecin aan de Baltische Zee en het vliegveld van Wroclaw in het zuidwesten. De oefening van de snelle interventiemacht vindt tot 27 mei plaats op het oefenterrein Zagan. Er zijn 1500 militairen van Spanje, Engeland, Albanië en Polen bij betrokken.
Bron: Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten