zaterdag 7 mei 2016

Katyusha-aanvallen op Turkse stad

26 april - Sinds januari zijn er in Kilis, de Turkse stad die het dichtst bij ISIS-gebied ligt, 15 doden en 62 gewonden gevallen bij aanvallen met meervoudige raketlanceerders van het type Katyusha. Dit type aanval (naar wordt aangenomen door ISIS) is lastig te bestrijden, omdat de raketten vanaf korte afstand in grote aantallen (40 per keer) vanaf trucks worden gelanceerd die weer snel verdwijnen, voordat de tegenstander kan reageren. Patriots en vergelijkbare raketsystemen hebben hier geen verweer tegen. Volgens de Turkse krant Hurriyet heeft Turkije na de laatste aanval op 24 april de VS gevraagd te reageren met A-10 Warthogs die op de Turkse basis Incirlik zijn gestationeerd, hetgeen ook gebeurd zou zijn.
In het artikel van Al-Monitor wordt geopperd dat Turkije de NAVO om steun hiertegen zou gaan vragen, mogelijk in de vorm van drones of het Amerikaanse wapensysteem High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Inmiddels is bekend geworden dat de VS inderdaad twee HIMARS-systemen naar Turkije en Irak sturen om in te zetten "voor hun eigen operaties" in Syrië en voor vuursteun aan het Iraakse leger bij de kampanje tegen Mosoel. HIMARS heeft een bereik van 90 km, verder dan normale artillerie. Over de positie in Turkije wordt nog onderhandeld met de Turkse regering, maar verwacht wordt dat het systeem in mei zal geplaatst worden.

Bronnen: Al-Monitor (Metin Gurcan), Military.com (Richard Sisk)
UPDATE: 12 mei - President Erdogan heeft vandaag gedreigd om troepen Syrië in te sturen om definitief een einde te maken aan de raketaanvallen van ISIS. Volgens officiële bronnen in de VS zal dat niet zo'n vaart lopen, zolang dat niet met Amerikaanse steun gebeurt. Erdogan zelf heeft verklaard dat "we de vereiste steun van onze bondgenoten  nog niet hebben gekregen". Wel heeft het Turkse leger de afgelopen dagen een klein aantal special forces Syrië ingestuurd om te helpen de kanonniers van ISIS in het vizier te krijgen. Maar dat was volgens de Amerikanen een beperkte operatie, die met behulp van Turkse artillerie en Amerikaanse luchtaanvallen er in slaagde om de  raketaanvallen (in elk geval tijdelijk) te stoppen.
Bron: The Wall Street Journal (Dion Nissenbaum)
UPDATE: 30 mei - De levering van HIMARS door de VS aan Turkije is volgens minister van buitenlandse zaken Cavusoglu vertraagd en zal naar verwachting pas in augustus plaatsvinden.
Bron: Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten