donderdag 15 oktober 2015

VS sturen troepen naar Kameroen

14 oktober - President Obama heeft het Congres formeel geïnformeerd over het voornemen om 300 VS-militairen in te zetten in Kameroen voor verkenningen en het verzamelen van inlichtingen. De operaties zijn gericht tegen Boko Haram. 90 militairen zijn al vooruitgestuurd en op 12 oktober aangekomen. De militairen zijn onder meer uitgerust met Predator drones en moeten een multinationale Afrikaanse taskforce met deelname van Nigeria, Niger, Kameroen, Tsjaad en Benin ondersteunen met inlichtingen. De VS-militairen gaan in eerste instantie naar Garoua in het noorden van Kameroen bij de grens met Nigeria.
Deze inzet lijkt in eerste instantie veel weg te hebben van die van het Nederlandse leger in Mali. Opvallend is ook dat de VS-militairen niet naar Nigeria gaan. De militaire relaties van Nigeria met de VS zijn in het verleden verstoord door inefficiency en mensenrechtenchendingen van het Nigeriaanse leger.
Bronnen: AFP, Reuters (Warren Strobel)
UPDATE: 21 oktober - De VS hebben twee militaire Cessna C-208 met inlichtingen- en verkenningsapparatuur aan Niger gegeven, samen met 30 militaire voertuigen en ambulances. Dit in het kader van de strijd tegen Boko Haram. De totale waarde van de leverantie bedraagt 32 miljoen euro.
Bron: AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten