woensdag 28 oktober 2015

VS willen dat NAVO-landen nu ook raketten voor hun schild gaan kopen

26 oktober - Afgelopen week hebben een aantal NAVO-landen een grote oefening van het maritieme raketschild - Maritime Theater Missile Defense (MTMD) gehouden. Het MTMD Forum (VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Engeland en Australië, dat overigens aan deze activiteit niet deelnam) demonstreerde bij de Schotse Hebriden de Europese versie van het schild, actueel geworden door de stationering van de Amerikaanse Aegis-destroyers bij de Zesde Vloot in Spanje (Rota). Er werd bij de oefening voor het eerst in Europa een Standard Missile-3 (SM-3) afgeschoten - het zwaard van het ruimteschild.
Bij de deelnemende schepen aan de At Sea Demonstration (ASD-15) waren de geleide-wapen-destroyers USS Ross (DDG-71) en USS The Sullivans (DDG-68), het Spaanse fregat Almirante Juan de Borbón (F-102), de Italiaanse destroyer Andrea Doria en het Nederlandse LCF-fregat De Zeven Provinciën (F802).
De US Navy is de enige van deze marines die naast de radars ook beschikt over de SM-3 om de doelen uit te kunnen schakelen. Uit een interview met de commandant van Task Force 64 van de Amerikaanse marine blijkt dat de druk op andere NAVO-marines - waaronder Nederland - om deze raket ook aan te schaffen toeneemt.
Bron: USNI News (Megan Eckstein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten