3 oktober - De Washington Post citeert Alexander Golts, een militaire medewerker van de Moscow Times. Golts zegt dat hij zich sommige van de nu ingezette Russsische gevechtsvliegtuigen nog kan herinneren uit de tijd van de Afghaanse oorlog van de Sovjet-Unie. Toen Rusland onlangs de luchtpatrouilles langs de grenzen van het NAVO-gebied intensiveerde verloor het vijf vliegtuigen in twee weken door technische defekten. Het betekent dat de inzet van de Russsiche luchtmacht in Syrië beperkt zal worden door tijdrovend onderhoud, ook al door de woestijnomstandigheden.
Sommige van de vliegtuigen en vooral de helikopters kunnen ook kwetsbaar zijn voor draagbare grond-lucht geleide wapens (MANPADS), hetgeen ook in Afghanistan de Russen grote problemen bezorgde.
Het gebruik van 'domme' bommen zou verder de luchtaanvallen minder effektief kunnen maken. Een verslag van TV-station Russia-24 liet een Su-24 in Syrië zien die was geladen met een niet-geleide fragmentatiebom OFAB 250-270. Overigens laten recente missers van de Amerikaanse luchtmacht (hospitaal Kunduz) en de Saoedische (Jemenitische bruiloft) zien dat 'slimme' bommen het probleem van burgerslachtoffers ook niet oplossen.
De geraadpleegde experts denken dat het Russische luchtoffensief enige terreinwinst voor het Syrische leger zou kunnen opleveren. Maar een omslag in de burgeroorlog zou een veel ambitieuzer gekombineerd offensief van land- en luchtmacht vergen dat veel maanden voorbereidingstijd in beslag zou nemen. De indruk bestaat dat Rusland een aantal flinke klappen wil uitdelen om het Syrische regime te stabiliseren in het gebied dat het nu beheerst, om vervolgens aan de onderhandelingstafel met sterkere kaarten een politieke oplossing te forceren.
Bron: The Washington Post (Andrew Roth, Thomas Gibbons-Neff)
Zie ook: RUSI - Royal United Service Institute (Igor Sutyagin) - Hij ziet als het strategische doel van de operatie een 'veilige zone' voor de alawieten (de heersende groep in Syrië) in het dicht bevolkte westelijke deel van het land waar het grootste deel van de industrie en landbouw is gevestigd - waarbij het oostelijke, woestijnachtige deel aan ISIS wordt overgelaten.
UPDATE: 2 oktober - Een nuttig artikel is dat van Aron Lund, die in kaart brengt welke groepen door Rusland worden gebombardeerd en probeert te bepalen wat de Russische operationele doelen zijn (Palmyra, waar ISIS een strategische positie heeft ingenomen, enkele regio's vanwaaruit nationaal-salafistische groepen en al-Qaida (al-Nusra) het alawitische hartland bedreigen en de slag om Aleppo)
Bron: Carnegie (Aron Lund)
UPDATE 2: 4 oktober - De Russische luchtmacht in Syrië gebruikt wel degelijk ook slimme bommen en wel de KH-29L lasergeleide wapens, volgens een woordvoerder van de luchtmacht. Ze worden gebruikt door de Su-34 en Su-24 gevechtsvliegtuigen. Dit soort bommen worden ook veel door de VS gebruikt, maat die zetten ook nog modernere satellietgeleide wapens in.
Bron: Reuters (Polina Devitt)
Er bestaat behoorlijk wat onduidelijkheid over of en hoe lang de Russiche luchtmacht bij de operaties in Syrië het Turkse luchtruim heeft geschonden. Het lijkt vast te staan dat de Russen bezig waren dorpen in de grensstreek met Turkije te beschieten, dus dat daarbij in een bocht terugkerend Turkije zijn binnengevlogen lijkt zeker niet ondenkbaar. McClatchy wijst er echter op dat sinds juni 2012, toen (waarschijnlijk) een Syrische luchtverdedigingsraket een Turks gevechtsvliegtuig had neergeschoten, Turkije een bufferzone van vijf mijl aan de Syrische kant had ingesteld. Binnen deze zone hanteerde de Turkse luchtmacht gewijzigde rules of engagement in de zin dat de Turkse luchtmacht elk vliegtuig dat deze zone binnenging als vijandig beschouwde. Het kan dus ook zijn dat de Turken boos zijn dat de Russen binnen deze zone opereren.
Bron: McClatchy (Roy Gutman).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten