woensdag 28 oktober 2015

Bondgenoten VS spelen kleine rol bij luchtoorlog Syrië

21 oktober - Drones en gevechtsvliegtuigen van de VS hebben tot nu toe 95% van alle luchtaanvallen van de coalitie in Syrië gevlogen. In Syrië bestaat die coalitie formeel uit de VS, de Golfstaten minus Oman, Jordanië, Canada, Turkije en Australië. Frankrijk heeft (buiten coalitieverband) in Syrië twee luchtaanvallen uitgevoerd. Volgens statistieken van CJTF - Operation Inherent Resolve is het aandeel van de bondgenoten in de loop van de tijd ook afgenomen. In december 2014 bedroeg dat nog 14%, in januari 10% en nu nog maar 5%. In de maand augustus ging het zelfs maar om twee van de 217 luchtaanvallen - minder dan 1%.
De Golfstaten hebben zich in feite sinds april teruggetrokken uit de operaties om zich te koncentreren op de oorlog in Jemen. Canada, dat in april toetrad tot de coalitie, heeft sindsdien vier aanvallen doorgevoerd en na de verkiezingen aldaar heeft de nieuwe premier Trudeau aangegeven de bijdrage aan de luchtoorlog in Syrië en Irak te willen beëindigen.
Bron: Vocativ (Shane Dixon Kavanaugh)
Zie ook: Airwars - Daily Military Reports
Hier valt onder meer te lezen dat in Irak Nederland in augustus na Engeland de VS-bondgenoot was die het meeste doelen onder vuur nam: 33 luchtaanvallen met 100 bommen en geleide wapens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten