vrijdag 28 november 2014

VS en Turkije gaan Syrische oppositie trainen

24 november - Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft bekend gemaakt dat Turkse special forces 2000 'gematigde' Syrische rebellen gaan trainen op het trainingskamp Hirfanli van de gendarmerie bij Kirsehir in het centrum van Anatolië.
Het is het resultaat van besprekingen tussen de vice-president van de VS Biden en president Erdogan afgelopen weekend. In totaal worden 5000 rebellen getraind in verschillende landen (ook in Jordanië, Saoedi-Arabië en mogelijk Qatar).
Tijdens de besprekingen hebben de Amerikanen voorgesteld dat de te trainen rebellen uiteindelijk 'veilige zones' in Syrië kunnen gaan inrichten, een idee waar Turkije al lang op aandringt. Maar de VS willen dan niet een formele no-fly zone inrichten (dat zou tot een konfrontatie met het Syrische regime leiden) en alleen zelf luchtsteun aan de rebellen geven. Hiervan zal Erdogan vermoedelijk niet onder de indruk zijn geweest. Dit is namelijk precies de situatie die rond Kobane al bestaat. Turkije wil veel verder gaan en het militaire offensief tegen ISIS naar het Syrische regime verleggen.
De Turkse special forces gaan ook de Koerdische peshmerga's trainen. Premier Davutoglu heeft een trainingskamp van hen in Zakho in Noord-Irak bezocht.
Bronnen: Reuters (Tulay Karadeniz), Defense News (Burak Ege Bekdil), Financial Times (Daniel Dombey)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten