woensdag 19 november 2014

EU wil 'battle groups' sneller kunnen inzetten

17 november - Een groep EU-parlementsleden en -ambtenaren heeft een plan ontwikkeld om de battle groups (gevechtsgroepen) van de EU sneller te kunnen inzetten. Die eenheden van 1500 militairen waren vanaf 2007 bedoeld als snelle interventie-eenheid, maar ze zijn nooit gebruikt. Ze worden volgens een roulatieschema bemensd door militairen uit verschillende landen en kosten een half miljard euro per jaar.
Voor interventies in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek lukte het niet de battle groups te mobiliseren, Frankrijk intervenieerde alleen.
Een werkgroep van Italië, Nederland en Frankrijk zou het concept nu nieuw leven in willen blazen.
Ze willen dat doen door gebruik te maken van artikel 44 van het Verdrag van Lissabon dat versterkte militaire samenwerking tussen een beperkt aantal EU-landen mogelijk maakt, nadat de Europese Raad hiervoor één keer groen licht heeft gegeven. De kopgroep bepaalt daarna zelf hoe ze de interventie aan gaan pakken. Na een bepaalde tijd zou de operatie dan, indien gewenst, kunnen worden omgezet in een reguliere EU-operatie. Er wordt geen gebruik gemaakt van de omslachtige EU-planningsstruktuur. Overigens staat ook het Europese parlement buitenspel bij dit soort procedures.
Het plan moet op de EU-bijeenkomst in Riga, komend voorjaar, aan de orde komen.
Bron: Defense News (Tom Kington)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten