zaterdag 22 november 2014

VS-adviseurs waaieren uit in Irak

20 november - 600 van de 3100 Amerikaanse militairen in Irak zijn adviseurs, experts en technici die het Iraakse leger ondersteunen en de rest zorgt voor logistieke steun en beveiliging. Volgens Iraakse bronnen van Al Jazeera zijn er 50 VS-militairen in de basis Nuamaniya in het zuidoosten van Bagdad, 109 op de vliegbasis Habaniya in West-Bagdad, 200 op de basis Ain al-Asad in West-Bagdad, 100 tot 125 op de basis Spylcher in Noord-Bagdad en 300 in Erbil. Extra VS-troepen kunnen worden gestuurd naar de bases Balad en Dabas als het daar veilig genoeg is.
Volgens Iraakse militaire woordvoerders weigeren de Amerikanen vergaderingen bij te wonen met commandanten van de sjiitische milities of Iraanse adviseurs. Daarom zijn er voor hun en voor soennitische stamleden die anti-ISIS zijn, aparte operationele centra ingericht.
Eerder was al bekend geworden dat 50 Amerikaanse adviseurs zich hadden gevestigd op de vliegbasis Ain al-Asad om daar de Iraakse 7e divisie te trainen. Ain al-Asad, de grootste basis in de provincie Anbar, ondersteunt de legereenheden en milities die de Haditha-dam moeten beveiligen.
Ondertussen zijn in de Turkse pers (Hurriyet) berichten verschenen dat de VS 2000 strijders van het Free Syrian Army (FSA) zouden gaan trainen op de basis Kirsehir, 150 km ten zuiden van Ankara.
Bronnen: AFP, Reuters (Phil Stewart), Al Jazeera (Suadad al-Salhy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten