donderdag 20 november 2014

VS en eindspel in Afghanistan

17 november - De VS zijn van plan na het officiële eind van de militaire operaties in Afghanistan begin 2017 veiligheidspersoneel tot een sterkte van rond 1000 te handhaven als militaire bijstandsmissie (security assistance office) bij de ambassade in Kaboel. Dit kantoor zou zich gaan bezighouden met wapenleveranties, bevoorrading, training en advies voor het Afghaanse leger.
In diskussie is nog of in 2015 verder VS-luchtsteun zal worden geleverd aan de Afghaanse troepen. Voor het gevoel van het Witte Huis klinkt dit teveel als gevechtsoperaties.
Een ander thema voor de VS-commandanten is hoeveel bases ter beschikking blijven in 2015. Men had erop gerekend om het grootste deel van het jaar vliegbasis Kandahar, de laatste grote VS-basis in het zuiden, open te kunnen houden. Maar volgens de Washington Post "zijn sommige NAVO-bondgenoten nogal traag met toezeggingen om in 2015 troepen ter beschikking te stellen". Er moet nu een nieuwe afweging gemaakt worden en een beslissing wordt later deze maand verwacht.
Het aantal VS-troepen in Afghanistan bedraagt op 1 januari a.s. 9800 en daalt aan het eind van dat jaar tot 5000.
Bron: The Washington Post (Missy Ryan, Greg Jaffe)
UPDATE: 18 november - Duitsland en Italië zijn van plan om in 2015 totaal 1350 militairen in Afghanistan te houden om de lokale strijdkrachten te trainen. De Bundeswehr levert 850 soldaten in het noorden en Italië 500 in het westen (Herat). De aantallen liggen iets hoger dan verwacht. Duitsland heeft nu 3200 militairen in Afghanistan en Italië 1800. De voorstellen moeten nog door de parlementen.
Bron: Reuters (Sabine Siebold, Francesco Guarascio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten