zaterdag 29 november 2014

A-10 Thunderbolt II toegevoegd aan oorlog tegen ISIS

26 november - De A-10 Thunderbolt II, bijgenaamd de Warthog, heeft zijn intrede gedaan in de oorlog tegen ISIS. Dit langzaam en laagvliegende toestel is bij uitstek geschikt voor luchtsteun en beschikt over een indrukwekkende vuurkracht. Het is ontworpen voor de tankslag met de legers van het Warschau-Pakt in Centraal-Europa. De piloot zit in een soort gepantserde badkuip tegen grondvuur en kan beschikken over een 30 mm kanon Gatling en een flinke voorraad bommen, geleide wapens en raketten.
Een twaalftal A-10 is volgens de New York Times tussen 17 en 21 november in het kader van Operation Inherent Resolve vanuit Afghanistan aangekomen in Koeweit (vliegbasis Ali al-Salem). Ze maken nu deel uit van de 332ste Air Expeditionary Group die is gereaktiveerd op 16 november (deze leverde het laatst in 2011 ondersteuning voor het uit Irak vertrekkende VS-leger). De A-10s zijn afkomstig van het 163ste Expeditionary Fighter Squadron ('Blacksnakes') van de nationale garde van Indiana.
De komende weken zal ook een half dozijn bewapende Reaper drones worden verplaatst vanuit Afghanistan. De New York Times wijdt een beschouwing aan de doelkeuze. De vaste doelwitten (hoofdkwartieren, verbindingscentra, olieraffinaderijen, trainingskampen, legeringsplaatsen en wapendepots worden aangewezen vanuit een achteruit geplaatst hoofdkwartier van de luchtmacht van Central Command op Shaw Air Force Base, South Carolina. Als recente voorbeelden worden genoemd een tunnelnetwerk in Kirkoek en een fabriek voor bermbommen in Mosoel. De mobiele doelwitten (konvooien en zware wapens) worden bewerkt door analisten op Al Udeid Air Base in Qatar.
Marokko heeft nu ook enige F-16s naar de oorlog tegen ISIS gestuurd.
Bronnen: The Washington Post (Dan Lamothe), The New York Times (Eric Schmitt), Stars and Stripes (Jon Harper)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten