zaterdag 23 maart 2013

VS voeren oorlogsrol in Afrika op

4 maart - De VS voeren hun militaire steun aan de Franse expeditie in Mali aanmerkelijk op, zo meldt de Wall Street Journal. Inlichtingen en doelgegevens die waren verkregen door Amerikaanse Reaper drones leidden alleen al afgelopen week tot bijna 60 Franse luchtaanvallen in een bergachtig gebied met de omvang van Groot-Brittannië. Franse en Tsjaadse troepen voerden daar een offensief uit tegen de fundamentalistische guerrilla. Het wordt gezien als een voorbeeld van de nieuwe Amerikaanse werkwijze om bij contra-terrorisme samen te werken met lokaal aanwezige krachten.
Overigens had een Joint Special Operations Task Force van de VS de afgelopen jaren de Special Anti-Terrorism group van het Tsjaadse leger al helpen opzetten met uitrusting, training en logistieke steun. Deze eenheid is nu ingezet in het Adrar Tigharghar gebergte.
De inlichtingen van de drones, die vliegen vanaf een basis in Niger, worden niet alleen gedeeld met Frankrijk, maar ook met Tsjaad.
Een vergelijkbare samenwerking bestaat tussen de Amerikaanse drones en Turkije bij de strijd tegen de PKK in het grensgebied met Irak. In Ankara is een Turks-Amerikaans joint intelligence center (een zogenaamd fusion center) gevestigd, waar de beelden worden geanalyseerd en luchtaanvallen kunnen worden aangevraagd. Afgelopen december werden langs die grens 34 burgers gedood, vermoedelijk per vergissing. Het reisgezelschap was door een Amerikaanse drone gevolgd.
Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous, David Gauthier-Villars, Drew Hinshaw)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten