maandag 25 maart 2013

Het noordelijke schild van de NAVO

14 maart - De European Voice wijst op de steeds nauwere samenwerking van de NAVO met twee 'neutrale' niet-NAVO-leden uit Noord-Europa - Zweden en Finland. Beide landen doen mee aan een regelmatig terugkerend trainingsmissie van de NAVO-luchtmachten boven IJsland. Het idee is dat het luchtruim boven IJsland niet meer beveiligd wordt sinds de VS in 2006 hun basis uit de tijd van de Koude Oorlog in Keflavik hebben gesloten (IJsland zelf heeft geen luchtmacht).
De trainingsmissie wordt aangeduid met de neutrale naam peacetime-preparedness mission en wordt aangevoerd door Noorwegen. In feite gaat het om een vorm van luchtpatrouille, zij het niet permanent, maar regelmatig terugkerend (elke vier maanden een periode van drie à vier weken) in de vorm van oefeningen. Maar de wapens worden getest en de jachtvliegtuigen (onder meer Finse F-18s) kunnen in aktie komen tegen indringers. In een semi-officiëel militair blad als Defense News wordt het projekt aangeduid als de pan-Nordic Air-Policing unit (NAP).
De NAVO zelf probeert de missie een beetje te down-playen, omdat NAVO-lid Turkije bang is voor een precedent voor samenwerking met Israël.
De operatie Eagle Guardian waarin alleen NAVO-lidstaten (waaronder ook Nederland) een rol spelen bij het beveiligen van het luchtruim van de Baltische Staten is wel officieel een luchtpatrouille.
Bron: European Voice (Edward Lucas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten