donderdag 25 juni 2020

Twee vliegdekschepen van de VS in de Filipijnse Zee (UPDATE 3)

22 juni - De vliegdekschepen Theodore Roosevelt (CVN-71) en Nimitz (CVN-68) van de VS  houden deze week gezamenlijke manoeuvres in de Filipijnse zee. Het was voor het eerst sinds november 2018 dat dit fenomeen zich voordeed (destijds waren het de Ronald Reagan (CVN-76) en de John C. Stennis), de zesde keer sinds 2001. Meestal ging het dan om het samen optrekken van een vliegdekschip dat gestationeerd was in Japan met een eskader van de westkust van de VS.
De laatste twee maanden oefende alleen het amfibische aanvalsschip America met F-35B Joint Strike Fighters aan boord in de Stille Oceaan. De Roosevelt lag uitgeteld in Guam met een Corona-uitbraak. Op 4 juni kon het schip weer uitvaren. Vier dagen later vertrok de Nimitz uit San Diego. Een derde vliegdekschip, de Ronald Reagan, verliet Yokosuka in Japan op 8 juni voor patrouilles in de Pacific.
Twee Chinese vliegdekschepen patrouilleren in de regio en zullen deze zomer ook gaan oefenen in de Filipijnse Zee.
* De dubbele inzet van vliegdekschepen door de VS moet aantonen dat de Amerikaanse marine de Coronakrisis heeft overwonnen.
Bron: Stars and Stripes (Caitlin Doornbos)
UPDATE: 4 juli - Vandaag oefenen de vliegdekschepen Nimitz en Ronald Reagan in de Zuid-Chinese Zee. China houdt daar vanaf 1 juli vijf dagen lang marine-oefeningen bij de Paracel-eilanden. Het is wel zo dat de Zuid-Chinese Zee zich uitstrekt over 1500 km. China claimt 90% daarvan.
Bron: Reuters (Matthew Tostevin)
UPDATE 2: 2 juli - Voorafgaand aan de oefeningen van de Chinese marine lieten satellietbeelden een amfibisch transportdok van het type 101 zien bij Woody Island. Ook schepen van de kustwacht deden mee aan  de oefeningen.
Bron: The Diplomat (Akit Panda)
UPDATE 3: 8 juli - De Theodore Roosevelt is op weg naar de thuishaven San Diego.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten