zondag 28 juni 2020

Chinese luchtmacht vliegt bij Taiwan (UPDATE)

26 juni - Sinds begin juni heeft de luchtmacht van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) acht operaties in de buurt van Taiwan uitgevoerd, waarbij gebruik werd gemaakt van de gevechtsvliegtuigen J-10, J-11 en Su-30 en een Y-8 vrachtvliegtuig voor speciale missies (zoals elektronische oorlogsvoering). Dit is gemeld door de defensie van Taiwan.
Tijdens veel van deze vluchten waren ook vliegtuigen van de VS in de nabijheid. Zo vloog gisteren ten zuidwesten van Taiwan een EP-3E elektronisch verkenningsvliegtuig van de US Air Force door het Kanaal van Bashi naar de Zuid-Chinese Zee, kennelijk op zoek naar Chinese onderzeeërs. Chinese vliegtuigen leken zich op te maken om dit vliegtuig te onderscheppen.
In het verleden stuurde de Chinese luchtmacht ook J-11 gevechtsvliegtuigen, KJ-500 radarvliegtuigen (early warning) en H-6 bommenwerpers naar zones ten oosten van Taiwan.
Een Chinese expert zei dat het ernaar uitziet dat de Chinese luchtmacht oefent in het verhinderen van de aanvoer van Amerikaanse en Japanse versterkingen vanuit Guam en de Ryukyu-eilanden via de Straat van Miyako ten oosten van Taiwan en de doorgangen Bashi, Balintang en Babuyan ten zuidwesten van het eiland.
Taiwan heeft marine- en luchtmachtbases in het zuidwesten en houdt binnenkort de jaarlijkse oefening Han Kuang.
In de Zuid-Chinese zee zelf heeft het kustslagschip Gabrielle Giffords van de VS-marine op 23 juni geoefend met de Japanse opleidingsschepen Kashima en Shimayuki.
Bronnen: Global Times (Liu Xuanzun, Stars and Stripes (Caitlin Doornbos)
UPDATE: 30 juni - De Chinese denktank South China Sea Strategic Situation Probing Initiative rapporteert dat op 26 juni drie vliegtuigen van de US Air Force verschenen boven het Kanaal van Bashi - een EP-3 verkenningsvliegtuig, een P-8A maritiem patrouillevliegtuig voor onderzeebootbestrijding en een KC-135 tankvliegtuig. Ze volgen in de richting van de Zuid-Chinese Zee. Het was de zesde achtereenvolgende dag van een operatie die kennelijk was bedoeld om duikboten op te sporen.
Binnen territoriale wateren van ander landen worden onderzeeërs geacht naar de oppervlakte te komen en zich kenbaar te maken. In de aangrenzende zee zijn activiteiten onder water toegestaan volgens internationaal zeerecht.
Eerder deze maand meldde de South China Morning Post dat een Chinees baggerschip was begonnen met zandwinning bij het door Taiwan gekontroleerde eiland Penghu in de Straat van Taiwan. De Taiwanese kustwacht werd erop afgestuurd. Taiwan ziet deze plek als een mogelijke toegangsroute naar het eiland vanuit het vasteland.
Bron: South China Morning Post (Lawrence Chung)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten