vrijdag 12 juni 2020

Operatie Irini kan Turks militair konvooi niet stoppen

11 juni - Het is het Griekse fregat Spetsai gisteren niet gelukt om Turkse vrachtschepen die met militair materieel op weg waren naar Libië ter stoppen. Zodra een Griekse helikopter het konvooi naderde kregen ze een scherpe waarschuwing van het Turkse fregat Istanbul (F515) dat het schip beschermd werd door de Turkse marine. De Griek droop vervolgens af.
De Italiaanse commandant van de Europese Operatie Irini (naar alle waarschijnlijkheid was het vice-admiraal Fabio Agostini himself) had opdracht gegeven om het Turkse schip te kontroleren. Irini moet het wapenembargo tegen Libië kracht bijzetten. De Europese marine-operatie kan echter niet optreden tegen schepen die worden beschermd door marineschepen van derde landen.
Het Roll-on-roll-offschip Cirkin is inmiddels aangekomen in de Libische haven Misrata. En een ander Turks vrachtschip, de Parpali is vertrokken uit de havenstad Gemlik aan de Zee van Marmara op weg naar Misrata.
Bronnen: Daily Sabah, @hdevreij
AANVULLING: 12 juni - Van operatie Irini maken momenteel deel uit: drie maritieme patrouillevliegtuigen, waaronder een Duitse P-3C Orion, het Franse fregat Jean Bart en het Griekse fregat Spetsai.
Bron: Marineschepen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten