dinsdag 2 juni 2020

De drone-oorlog in Libië

28 mei - Het Libische terrein leent zich goed voor een bewegingsoorlog met grondtroepen. Dat geldt echter alleen bij luchtoverwicht. Vanuit de lucht zijn troepenbewegingen goed zichtbaar en er is weinig plek om in dekking te gaan.
Vandaar het belang van de drones in wat de speciale gezant van de VN Salame de "grootste drone-oorlog ter wereld" noemde. Er zijn nu  bijna 1000 drone-aanvallen uitgevoerd in Libië. In 2016 deed de Chinese Wing Loong zijn intree aan de kant van het oostelijke LNA onder bevel van generaal Haftar. Dat was bij de slag om Derna in het oosten van het land. Ze werden gevlogen door piloten van de Verenigde Arabisch Emiraten vanuit de vliegbasis al Khadim. Ze hebben een bereik van 1500 km.
Ook bij de belegering van de hoofdstad Tripoli vanaf april 2019 speelden deze aanvankelijk een belangrijke rol. In  december 2019 volgde echter de Turkse interventie aan de kant van de westelijke regering daar, die al werd gesteund door Qatar en Italië. Turkije zette zijn eigen drone in, de Bayraktar TB2. Die is kleiner en kan minder ver vliegen, maar de Turken slaagden erin met succes gronddoelen, aanvoerlijnen en het vooruitgeschoven hoofdkwartier van de belegeraars aan te vallen en ze terug te dringen. Voor de eigen luchtverdediging van de vliegbasis bij de luchthaven Mitiga werden daarbij onder meer Hawks van het Turkse leger ingezet. De Russische Pantser S-1 luchtafweer werd uitgeschakeld, nadat de radar met succes was gestoord.
Bron: Al Jazeera (Alex Gatopoulos)
ZIE OOK: Toon Beemsterboer, Turkse drones maken indruk in oorlog Lbië. NRC 29 mei 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten