dinsdag 23 juni 2020

VS-luchtmacht versterkt detachement op Curaçao (UPDATE 2)

20 juni - Een E-8 Joint STARS (JSTARS) en een E-3 Sentry Airborne Early Warning (AWACS) radarvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht (Southern Command) gaan het detachement op Curaçao versterken in het kader van de bestrijding van drugssmokkel in het Caribisch gebied. Ze worden ondersteund door twee KC-135 Stratotankers en vliegen vanaf de Cooperative Security Location (CSL), ook wel betiteld als Forward Operating Location (FOL) Hato.
De USAF heeft in het verleden al vaak gevlogen vanaf Curaçao (65 km ten noorden van Venezuela) en Aruba (25 km van Venezuela). Op elke FOL kunnen tot acht vliegtuigen geplaatst worden, afhankelijk van de grootte.
Andere types die worden gebruikt zijn de P-3C Orion (maritiem patrouillevliegtuig), de E-2 Hawkeye en de C-130 Hercules. Ook gesignaleerd zijn RC-135 Rivet Joints (spionagevliegtuigen). Een verdrag met Nederland (het FOL-verdrag)  biedt de wettelijke grondslag voor de Amerikaane aanwezigheid, formeel uitsluitend voor contra-narcotica operaties.
Vanaf 20 juni werden meerdere grote transportvliegtuigen C-5 Galaxy op Hato gesignaleerd, kennelijk in verband met de uitbreiding van de missie.
Bronnen: The Aviationist (David Cenciotti), @hdevreij
UPDATE: 23 juni - De geleide-wapen-destroyer Nitze (DDG-94) van de Amerikaanse marine heeft in opdracht van Southern Command een vrije navigatie operatie (FONOP) uitgevoerd in de exklusieve ekonomische zone van Venezuela, maar buiten de territoriale wateren. VS-marine en kustwacht van de Vierde Vloot hebben de contra-narcotica operaties opgevoerd.
De FONOP kwam een dag nadat het Iraanse vrachtschip Golsan had aangelegd in de Venezolaanse haven La Guaira. De lading bestond uit voedingsmiddelen.
Bronnen: USNI News (Sam LaGrone), Reuters (Caracas Newsroom)
AANVULLING: In januari voerde het kustslagschip Detroit al een vergelijkbare actie uit.
UPDATE 2: 15 juli - Vandaag opnieuw een FONOP in het Caribisch gebied in internationale wateren buiten de twaalfmijlszone bij Venezuela. Dit keer door de geleide-wapen-destroyer Pinckney (DDG 91).
Bron: Southern Command (persbericht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten