dinsdag 16 juni 2020

Turkije blokkeert NAVO-planning Oost-Europa

15 juni - Volgens informatie van het persbureau DPA (Deutsche Presse-Agentur) blokkeert Turkije binnen de NAVO het geheime verdedigingsplan voor Oost-Europa. Ankara wil dit alleen goedkeuren als de bondgenoten verklaren dat de Syrisch-Koerdische organisaties PYD en YPG terroristische groeperingen zijn. Een aantal lidstaten (Frankrijk bijvoorbeeld) weigert dit.
Bij de planning gaat het om de zogenaamde Graduated Response Plans van de NAVO. Daarin wordt in detail beschreven hoe bedreigde bondgenoten in Oost-Europa in geval van krises of aanvallen (door Rusland nemen we maar aan) ondersteund zullen worden. Daarbij gaat het onder meer om de waarschuwingstijd voor de snelle interventiemacht van de NAVO (VJTF).
Dit planningsproces loopt al sinds 2015 na de krisis rond de Oekraïne. Afgelopen december was men het op de NAVO-top in Londen eens geworden over de plannen voor de Baltische staten en Polen. Deze moeten echter nog formeel worden afgekondigd via een eenstemmig besluit en dat wordt nu door Turkije geblokkeerd.
* De Graduated Response Plans hebben betrekking op afschrikking, snelle versterking bij een aanval en kollektieve verdediging en ook op de besluitvorming in dat soort situaties. Ze bestaan ook voor andere flanken van de NAVO zoals het noorden van Noorwegen, NAVO-landen op de Balkan en Turkije zelf.
Bron: NTV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten