vrijdag 5 juni 2020

Bommenwerpers VS oefenen boven de Zwarte Zee

2 juni - Twee B-1B strategische bommenwerpers van de 28ste Bomb Wing in Zuid-Dakota hebben op 29 mei een vlucht naar de Zwarte Zee gemaakt om daar te oefenen met het Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM).
Uit een artikel in de Air Force Times blijkt dat de regie over de inzet van dit nieuwe wapen tijdens een operatie van de Bomber Task Force (BTF) gepland werd vanuit het 603e Air Operations Center (AOC) in het Duitse Ramstein.
De B1-Bs oefenden ook met Su-27s en MiG-29s van de Oekraïense luchtmacht, Roemeense MiG-21s en een F-16 en Poolse F-16s en MiG-29s. Ze werden bijgetankt door Turkse en Amerikaanse KC-135s van vliegbasis Incirlik in Turkije en een KC-135 van de 100ste Air Refueling Wing van de Engelse vliegbasis Mildenhall.
Op 20 mei hadden B-1s al in Europa geoefend met Gripens van de Zweedse luchtmacht en Zweedse Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) - doelaanwijzers. Toen werden ze behalve door Mildenhall bijgetankt door een Nederlandse KDC-10 van het 334ste Squadron in Eindhoven.
Bronnen: Air Force Times (Stephen Losey), Air Force Times (Diana Stancy Correll)
Over een grote oefening boven de Noordzee op 27 mei, zie Stars and Stripes (Brian Ferguson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten