dinsdag 9 juni 2020

Verplaatsing van VS-troepen uit Duitsland? (UPDATE)

8 juni - De New York Times en de Wall Street Journal berichtten vorige week dat het Witte Huis een plan heeft om de komende maanden 9500 militairen terug te trekken uit Duitsland. Het Pentagon lijkt overvallen te zijn door het nieuws.
De laatste troepenvermindering van de VS in Europa in 2012 omvatte twee brigades met ondersteunende eenheden, rond 10.000 militairen en was het resultaat van een tien jaar durend planningsproces.
In totaal zijn er nu 34.500 VS-troepen in Duitsland, een deel daarvan zou naar Polen kunnen gaan. De New York Times berichtte dat het onder meer zou gaan om een F-16 squadron en ondersteunende eenheden van de landmacht. Momenteel is er maar één dergelijk squadron, het 480ste Fighter Squadron van Spangdahlem met 30 F-16s. Dit squadron voert al 10 jaar regelmatig operaties uit in Polen met een detachement in de stad Lask in het midden van het land. Die missie kan worden uitgebreid tot een heel squadron. Het Pentagon heeft de laatste jaren miljoenen geïnvesteerd in het vliegveld van Lask. De F-16s vliegen ook vanaf vliegbasis Krzesiny in Poznan, een belangrijk knooppunt voor het VS-leger.
De voornaamste ondersteunende eenheid van landmacht is de 16e Sustainment Brigade met een aantal lokaties waaronder Baumholder, Kaiserslautern en Grafenwoehr. Deze logistieke eenheid met 2500 soldaten werkt veel in Polen en de Baltische landen.
* Het is zeer de vraag of dit idee van het Witte Huis zo snel tot uitvoering komt.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)
UPDATE: 9 juni - Een anonieme woordvoerder van het Witte Huis verklaarde dat het plan onderdeel is van de herziening van de troepensterkte in de verschillende regionale commando's van het VS-leger (CENTCOM, EUCOM AFRICOM enz.).
* Deze herziening is inderdaad in het verleden af ten toe gemeld, bijvoorbeeld met het oog op vermindering van het aantal VS-militairen in Afrika.
Bron: Associated Press (David Rising, Zeke Miller)Geen opmerkingen:

Een reactie posten