dinsdag 23 juni 2020

NAVO-trainingsmissie in Irak onder Deense leiding

18 juni - Kamp Taji ten noorden van Bagdad wordt vermoedelijk de plaats waar vanaf december de trainingsmissie van de NAVO voor het Iraakse leger onder Deens commando zal plaatsvinden. De basis werd in maart aangevallen met raketten en ligt nog steeds regelmatig onder vuur van milities.
Het Deense parlement heeft op 11 juni de overname van het bevel goedgekeurd. 285 Deense militairen extra gaan  voor anderhalf jaar naar Irak. Drie transporthelikopters komen vanaf mei 2021 voor een jaar beschikbaar.
Inmiddels is bekend geworden dat Spanje eind van de zomer zijn troepen terugtrekt van het oefencomplex Besmaya ten zuidoosten van Bagdad. Dit is naast Kamp Taji een basis die tot nu toe voor de NAVO-missie gebruikt werd.
In het verleden hebben de Deense elitetroepen van het  Jäger Corps [special forces, vergelijkbaar met het Nederlandse Korps Commando Troepen] gedurende twee jaar tot eind 2018 de Aaly al-Furat brigade van de Iraakse Popular Mobilization Units (PMU) getraind voor de strijd tegen ISIS. Tot begin dit jaar waren Deense trainers nog aanwezig op de basis Ain al-Asad in de provincie Anbar. Dit was tot nu toe de plaats waar de meeste Deense activiteiten in Irak plaats vonden.
Bron: Al-Monitor (Shelly Kittleson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten