dinsdag 16 juni 2020

Japan stopt met Aegis-raketschild op land

15 juni - Vanwege kosten en technische problemen stopt Japan met de geplande plaatsing op land van het Aegis Ashore systeem tegen  ballistische raketten. Het plan was om twee bases te vestigen in de prefektuur Akita in het noorden van het hoofdeiland Honshu en in de prefektuur Yamaguchi in het zuiden. Deze systemen waren vooral gericht op de Noord-Koreaanse raketten voor de lange afstand, die mikken op de VS-bases op Hawaï en Guam en dan over Japan heen vliegen.
Het probleem was dat het onmogelijk was om te garanderen dat de boosters (hulpraketten) van de onderscheppingsraketten SM-3 Block IIA, na te zijn afgeworpen, niet zouden neerstorten in bewoonde gebieden. Daarvoor zou de software veranderd moeten worden, een kostbaar en tijdrovend proces. Japan heeft al 1,2 miljard dollar gestoken in de gezamenlijke ontwikkeling met de VS van deze onderscheppingsraketten. Ze kunnen ook worden gebruikt op de zeven Aegis-destroyers van de Japanse marine.
Er was nogal wat lokaal verzet tegen de bases vanwege stralingsrisiko van de Long Range Discrimination Radar van Lockheed. Japan blijft wel doorgaan met de plaatsing van Patriot-raketten tegen raketten voor de korte afstand en vliegtuigen op bases bij Narashino, Hamamatsu, Ashiya, en Tsuiki.
Bronnen: Defense News (Mike Yeo), Associated Press (Mari Yamaguchi)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten